Historie

Korte geschiedenis van het pand

Theater De Nieuwe Vorst bevindt zich in een monumentale villa, gebouwd in 1870 in opdracht van lakenfabrikant Adriaan Pieter Ledeboer. Het herenhuis valt op omdat het in tegenstelling tot veel andere huizen in de straat helemaal vrij ligt. Het was het eerste huis dat aan de indertijd Comediestraat genoemde Willem II-straat gebouwd werd.

In 1879 trok gemeenteraadslid en lakenfabrikant voor het gouvernement Vincent Bogaers in het pand. De fabrikant had zijn fabriek aan de achterliggende Telefoonstraat. Later werd het huis kantoor van de Kamer van Koophandel. Aan de achterkant werd hiervoor de serre vergroot en de veranda gesloten en voorzien van een tweede bouwlaag. Al voor 1900 was op de noordwestkant van het perceel een kantoorvleugel gebouwd.

Na verschillende bewoners werd in 1996 het huis verbouwd tot Theater De Vorst (architect P. van Hoogmoed, T.Tijn A Sie; AS Architecten, Tilburg) waarbij het monument inclusief interieurs intact bleef. Aan de Girostraat werd een nieuwe entree gebouwd, bestaande uit een trap naar de piano nobile, een glazen pui en een galerij van glas, glazen bouwstenen en staal. Daarnaast ontwierp dit bureau de theaterzaal.

In 2007 werd het theater gerenoveerd. Architectenbureau Atelier Pro (Amsterdam) tekende onder meer de serre, interieurontwerper Maurice Mentjens ontwikkelde de zeer bijzondere inrichting van de publieksruimtes.

English